De plek die mij dierbaar is

Natuurlijk zijn er vele plaatsen die een speciaal gevoel oproepen als ik er aan denk. Mooie vakanties, de Eemnesser polder, mijn geboortestreek in de kop van Noord Holland. De provincie Zeeland, het eiland Marken, het Gooi, gebieden waar ik heb gewoond en dus dingen heb beleefd. Zo gaat dat gelukkig. Bij het nadenken over dit stukje tekst kwam vooral de gedachte aan onze tafel bij me op. Dat is écht een plek die me dierbaar is. Die eettafel heeft in ons gezin een centrale rol vervuld. Lief, leed en lekker eten hebben we aan die tafel gedeeld met onze vier kinderen. En wat je allemaal nog meer aan zo‘n tafel doet: tekenen en schrijven, toen de kinderen klein waren, kleien en verven. De naaimachine op tafel voor het maken van kleren. Zelfs tijdens mijn werk nu zit ik vaak aan mijn eigen eettafel op de laptop een verslag te maken over één van mijn leerlingen of begeleidingsscholen. In de afgelopen zeven jaar zijn onze oudste drie kinderen uitgevlogen. Ze hebben hun eigen eettafel ergens neergezet. Jongste zoon Lodewijk is de laatste die nog thuis woont. Onze gezinstafel is een gastvrije tafel gebleven, met plaats voor tien mensen. Het is iets wat ik van huis uit heb meegekregen. Ik ben opgegroeid in een groot gezin, waar gewoon “een aardappel extra werd geschild” als er vrienden bleven eten. Bij mij staan er heel andere gerechten op tafel. Eén ingrediënt is altijd hetzelfde: aandacht. Aandacht bij het bereiden van het eten en voor de gedekte tafel. Maar vooral aandacht voor de gasten. Luisteren naar hun verhalen, reflecteren en leren. Het samen delen, maar niet alleen het eten. Ontdekken wat de ander beweegt, waarvan hij (of zij) gaat stralen en wat hem inspireert. Een aantal jaren zijn Jan en ik actief met verhalen vertellen. We geven er cursus in en zijn er vaak in ons werk mee bezig. Tel deze hobby op bij de gastvrije tafel en er ontstaat een nieuw fenomeen “De tafel van verhalen”. Wie nieuwsgierig is kijkt eens op www.wegvanverhalen.nl. De kracht van een verhaal zit in het overbrengen van een beleving. Mijn eettafel is een plek die me dierbaar is, omdat ik hem deel met zoveel mensen. Misschien herkent u dit en kijkt u vandaag anders naar uw eigen tafel. Laat die tafel z’n eigen verhaal maar eens vertellen…

Simonet Schoon

Geef een reactie